Türkiye'deki oda müziğinin gelişimine ve ilginin artmasına önemli katkıda bulunan Klasik Keyifler Derneği, 6. Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali’ni 2-23 Ağustos tarihleri arasında düzenliyor.
Festivalin en önemli etkinliklerinden “Performans Akademisi” öğrencilere gerek Türkiye’nin gerekse Avrupa ve ABD’nin önde gelen müzisyenleri ile bir arada çalarak öğrenme fırsatını tanıyor. Aynı zamanda KK “Besteciler Kazanı” programı ile de genç bestecilere yeni bir esin kaynağı oluşturuyor.
KK’nin bu yıl ilk defa düzenlediği “Lied (şarkı) Sanatı” atölyesi, sadece enstrümantal oda müziğini değil, şan ve şiiri harmanlayan lied (şarkı) sanatını da Kapadokya’ya taşıyor. Özellikle Türkiye’deki genç opera sanatçıları için oda müziği ve şiire uzanan yolda yepyeni bir yol haritası harita çizecek bu etkinlik kendi alanında Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Festivalin son günlerinde düzenlenecek olan “Caz haftası” Kapadokya’ya ve katılımcı müzisyenlere yeni bir olanak sunuyor.
ÖNEMLİ YABANCI HOCALAR KAPADOKYA'DA
Klasik Keyifler Festivali ve Yaz Akademisi’nin kurucusu kemancı Ellen Jewett, Türkiye’ye yerleşmeden önce bol ödüllü Audubon Quartet’in üyesi olarak çalmış ve Kanada McGill Üniversitesi’nde hoca olarak ders vermiştir. ABD Büyükelçiliği’nin desteği ile KK 2015’e katılacak Amerikalı sanatçılar arasında yakın zamanda IDSO ile Ulvi Cemal Erkin’in keman konçertosunu kaydeden dünyaca ünlü kemancı James Buswell; Carpe Diem Quartet’in üyesi çellocu Carol Ou; California Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Amerikan Sanat Akademisi ‘Arts and Letters Award in Music’ ödüllü besteci Kurt Rohde; Pallade Musica’nın üyesi ve barok müzik üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen çellocu Elinor Fry; müzik eğitimini 13 farklı ülkede kırsal kesimlere taşıyan ‘Cultures in Harmony’ organizasyonunun kurucusu kemancı William Harvey bulunmaktadır. Graz Konservatuvarı öğretim üyesi bariton Ulf Bästlein festivalin ‘Lied Sanatı’ atölyesi için Kapadokya’ya gelecek; ve Alman virtüöz Wulfin Lieske gitar atölyesini düzenleyecek.
Avrupa’dan festival için Kapadokya’ya gelecek diğer sanatçılar ise; Konzerthaus Orchester Berlin’in solo viyolacısı Atilla Aldemir; Avrupa’da ‘Rising Stars’ konser turnesi ile onurlandırılan Tetrakys Quartet üyesi viyolacı Ali Başeğmezler; Berlin Counterpoint’in kurucuları Sacha Rattle ve Zeynep Özsuca. Festivalde yer alacak sanatçılar arasında Türkiye’nin müzik camiasında sevilen bir çok sanatçı ve hoca da dahil: Özcan Ulucan (Mimar Sinan Ünv.), Ildiko Moog (Hacettepe Ünv.), Tuba Özkan (Mersin Ünv.), Sinan Dizmen (Ankara Ünv.), Cem Önertürk (Bilkent Ünv.), Nermin Kaygusuz (İTÜ), Cenk Güray (Yıldırım Beyazıt Ünv.), Jerfi Aji, Reuben de Lautour ve Amy Salsgiver (MİAM), Çağdaş Özkan (Uludağ Ünv.), Onur Türkmen ve Tolga Yayalar (Bilkent Ünv.), Orhun Orhon (Başkent Ünv.) ve Birsen Ulucan.
KK Müzik Festivali Şehvar Beşiroğlu (MİAM) önderliğinde resimlere dayanarak yeniden üretilmiş Hitit enstrümanları sergisi ve bu enstrümanlar hakkında bir seminere ev sahipliği yapacak.
Etkinliğin önemli sponsorları arasında Argos in Cappadocia, Chamber Music Exchange, T.C. Kültür Bakanlığı, Sevda Cenap And Vakfı, Müzgender, MİAM ve Bilkent Üniversitesi bulunuyor.
KK – 2015 KAPADOKYA - ATÖLYELER
Tarihi bir Osmanlı Medresesinin içinde kendine yer bulan KK, Kapadokya’da müzisyenleri tekrar bir araya getiriyor. Profesyonel müzisyenler, umut vaad eden genç yeteneklerle birlikte çalışacak, çalacak, konserler verecek , atölye çalışmalarını yapacak ve müzikseverlerle bir araya gelecekler. Konserler mağaralar, manastırlar, kiliseler, bezirhaneler, yer altı müzeleri gibi mekanlarda olacak.
PERFORMANS AKADEMİSİ
Bu kurs için ana repertuar oda müziği eserlerinden oluşacak, öğrenciler uluslararası tanınmış sanatçılar ile birlikte çalışma ve çalma şansı yakalayacak ve ustalık sınıflarında solo repertuar performans fırsatı da olacak.
Çalışma konuları:
- Günlük oda müziği dersleri
- Solo repertuar için ustalık sınıfları
- Performans tekniği dersleri
- Barok performans pratiği semineri
- Elektronik cihazlar ile etkileşimli performans semineri
- Deşifre partileri ve fırsatları
- Yerel gruplara ulaşmak için 'kamu müzisyeni' eğitimi ve hazırlıkları
Tarihler:
1. dönem : 2-9 Ağustos 2015
2. dönem : 9-15 Ağustos 2015
Katılım Ücreti: Sadece bir dönem için 500 TL
İki dönem birlikte (2-15 Ağustos) toplam 750 TL
Sanatçı/Hocalar ve tarihleri
Keman: James Buswell (5-13 Ağustos), Ellen Jewett (2-15 Ağustos) - KK kurucusu ve sanat yönetmeni, Ildiko Moog (2-9 Ağustos), William Harvey (4-15 Ağustos),
Keman ve Viyola: Özcan Ulucan (9-15 Ağustos), Atilla Aldemir (2-9 Ağustos)
Viyola: Tuba Özkan (7-15 Ağustos), Ali Başeğmezler (2-13 Ağustos)
Çello: Sinan Dizmen (2-9 Ağustos), Carol Ou (8-13 Ağustos), Elinor Frey (4-15 Ağustos)
Piyano: Birsen Ulucan (9-15 Ağustos), Jerfi Aji (7-15 Ağustos), Zeynep Özsuca (2-13 Ağustos), Çağdaş Özkan (2-15 Ağustos)
Klarnet: Sacha Rattle (2-13 Ağustos)
Flüt:Cem Önertürk (2-15 Ağustos)
Klasik Gitar - Alman virtüoz Wulfin Lieske liderliğinde yapılan, solo gitar ve oda müziğine odaklanan 3 günlük bir atölye. Katılımcılara özel ders ve yaylıları ve nefesli çalgıları içeren topluluklarla birlikte çalma fırsatı verilecek.
Sanatçı/Hoca : Wulfin Lieske Tarihler: 2-4 Ağustos 2015 Katılım Ücreti: 250 TL
LİED SANATI
Graz Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi'nden dünyaca tanınmış Ulf Bästlein ile her gün Schubert, Schumann, Brahms, Mahler, Debussy ve Strauss’ın repertuar eğitimlerinin verildiği Avrupa sanat şarkıları için bir vokal atölye. Vokal eğitimin yanı sıra stil ve yorum, dil ve şiirselliğinin incelemesi ve piyano ile işbirliğine de odaklanılacak. Öğrenciler günlük ustalık sınıfı ortamında ve ayrıca bir piyanist ile birlikte de ders alacaktır. Kurs bir konser ile tamamlanacaktır.
Sanatçı/Hocalar
Ulf Bästlein - bariton, Zeynep Özsuca - piyano, Çağdaş Özkan - piyano
Tarihler: 7-12 Ağustos 2015 Katılım Ücreti: 350 TL
BESTECİLER KAZANI
Besteciler için bir forum. Genç bestecilere bestelerini geliştirmek, yeni fikirler keşfetmek ve müziklerini harika mekanlarda dünya kalitesinde, çağdaş müziğe kendini adamış müzisyenler tarfından icra edildiğini duyma fırsatlarını sunuyor. Performansçı ve elektronik etkileşimin temellerini öğreten karışık elektroakustik kompozisyon fırsatları da sunulacak. American Academy of Arts and Letters'den Müzik ödülü sahibi Kurt Rohde (California Üniversitesi) ve Harvard mezunu Tolga Yayalar (Bilkent Üniversitesi) kompozisyon dersleri verecekler. Reuben de Lautour sonic art ve elektronik etkileşimli bestecilik seminerleri yapacak ve Onur Türkmen ise batı müziğinde 'makamsal' beste olanaklarını kurcalayacak ve geleneksel Türk Müziği enstrümanlarının bestelerde kullanımını örnekleyecek. Bu atölye için şeçilecek 8 bestecinin 5 - 10 dakika süreli besteleri aşağıda bahsi geçen topluluklar tarafından icra edilecektir. Besteler bu enstrümanları ya da kombinasyonlarını kullanacak şekilde tasarlanmalıdır. Günlük semilerlerde katılımcılara özel dersler verilecektir.
Semilerlere dahil olanlar:
-Makam teorisi, ve unsurlarının kompozisyonlara teknik ve estetik olarak dahil edilmesi.
-Live elektronik processing, sabit medyanın besteye dahil edilmesi, ses çoğalımında ve boyutunda sorunlar, notasyon gelenekleri
Farklı enstrümanlar için gelişmiş tekniklerin ve notasyon metodlarının araştırılması
Sanatçı/Hocalar (Besteciler)
(İsimlerin üstüne tıklayarak kısa bio'larını görebilirsiniz)
Kurt Rohde, Tolga Yayalar, Reuben de Lautour, Onur Türkmen
Müzisyenler ve Enstrümanlar:
keman: Ellen Jewett, Özcan Ulucan, William Harvey
viyola: Ali Başeğmezler, Tuba Özkan
çello: Carol Ou, Elinor Frey
5 telli çello: Elinor Frey
klarnet: Sacha Rattle
flüt :Cem Önertürk
obua: Demre Erdem
piyano: Jerfi Aji, Çağdaş Özkan, Zeynep Özsuca
perküsyon: Amy Salsgiver
Glockenspiel, crotales (2 octaves), 3 Tom toms, snare drum, suspended cymbal, 2 wood blocks, bendir (frame drum), talep halinde başka ufak vurmalılar da kullanılabilir. Ayrıca diğer Mallet enstrümanlar için MIDI olanakları da vardır.
kemençe: Nermin Kaygusuz
bağlama: Cenk Guray
şef: Orhun Orhon
Gönderilmesi gereken: CV ve yakın zamanlı bir canlı performansın ses kaydı
(Performans ses kaydı yerine YouTube ya da SoundCloud linkleri de gönderilebilir. Başvuru formundaki seçenekten sadece maksimum boyut 20 MB olmak üzere ses dosyasını eklenebilir)
Tarihler: 7-13 Ağustos 2015 Katılım Ücreti: 500 TL
CAZ HAFTASI
Katılımcılara bir caz müzisyeni olarak nasıl ilerleyebileceğine dair deneyimler unacak bir atölye. Odak noktası performans ve doğaçlama olacak. Bütün öğrenciler bir topluluk ile çalacak. Ayrıca profesyonel caz müzisyenleri ile çalma fırsatları olacak. Her gün özel ders, ustalık sınıfları, dinleme dersleri, topluluk ve performans içerecek. Öğrenciler kendi müziklerini yazmaları için de teşvik edilecekler. 5 gün içinde en az 6 ay boyunca tek başına çalışacak ve kendini geliştirecek donanım verilecek.
Bu atölye orta ve ileri öğrenciler için tasarlanmış. Ancak başlangıç seviyesindeki öğrenciler de başvurabiliyor.
Atölyeler Dave Allen (gitar) ve Sibel Köse (caz vokal) liderliğinde yapılacaktır.
Seminer Konuları:
- Ritmik ve armonik konseptler
- Doğaçlama
- Çalışma teknikleri
- Topluluklar
- Dinleme ve analiz
- Kompozisyon
Sanatçı/Hocalar
(İsimlerin üstüne tıklayarak kısa bio'larını görebilirsiniz)
Dave Allen - Caz gitar - Program direktörü, ,Sibe Köse – Vokal, Matt Hall - Bas
Cem Aksel – Davul Tarihler: 17-21 Ağustos 2015 Katılım Ücreti: 350 TL